پیام مازند

آخرين مطالب

به بهانۀ هفتمین سالگرد درگذشت نابغه ایرانی ریاضیات | مریم میرزاخانی؛ دو کوچ نابغه: یکی لازم و دیگری تلخ علمي

به بهانۀ هفتمین سالگرد درگذشت نابغه ایرانی ریاضیات | مریم میرزاخانی؛ دو کوچ نابغه: یکی لازم و دیگری تلخ
  بزرگنمايي:

پیام مازند - جراح نبود تا بگوییم کاش در ایران می‌ماند و بیماران را درمان می‌کرد. نویسنده نبود تا با الهام از محیط بنویسد. بهرام بیضایی نبود که بگوییم کاش بود jتا اینجا فیلم بسازد و اگر مریم اهل سوئد یا فنلاند هم بود باز باید به آمریکا می‌رفت چون در ایران به سقف ریاضی رسیده بودو باید فراتر می‌رفت اما کاش نه آن قدر که از جهان...
عصرایران نوشت: در هفتمین سال‌گرد خاموشی ریاضی دان نابغۀ ایرانی نکتۀ تازه‌ای فراتر از آنچه همان روزها در 7 سال قبل و نیز آنچه سه سال پیش نوشتم در نظر ندارم جز این تأکید که کوچ او از این جهان در جوانی اسباب تأسف و تحسُر است اما کوچ او از ایران نه چون مهاجرت او مصداق فرار مغزها نبود و اجتناب ناپذیر بود. این که مرگ او در عنفوان جوانی و شهرت جهانی اندوه‌بار است نیاز به توضیح ندارد اما در این باره که چرا مهاجرت او با دیگر مهاجرت ها تفاوت داشت و بانوی ریاضی باید به سرزمین ریاضیات می‌رفت نوشته بودم: 
مهاجرت مریم میرزاخانی از جنس فرار مغزها نبود. او در دانشگاه پرینستون تدریس و تحقیق می‌کرد و اگرچه از ایران کوچیده بود اما مصداق فرار مغزها و گریز از نامهربانی‌ها مانند مهاجرت نویسندگان و هنرمندان و صنعتگران نبود. روزنامه نگار و رُمان نویس و هنرمند اگر بکوچد مثل ماهی مدتی دور از آب است اما مریم میرزاخانی همین جا مثل ماهی دور از آب بود چون به دنیای ریاضی متصل نمی شد.
زمینه کار برای ریاضی‌دانی در سطح او در ایران فراهم نبود؛ در حالی که برای هنرمندان و نویسندگان و صاحبان سرمایه می‌تواند باشد و گاه نیست که می‌روند.
اما چرا مهاجرت او از جنس فرار مغزها نبود و باید می رفت و مرگ او هم مانند مرگ روشنفکران تبعیدی در غربت و تنهایی نبود تا بگوییم چرا رفتند و چرا نتوانستند در میهن خود کار کنند؟
چون‌ در ایران در بهترین دبیرستان (فرزانگان) تحصیل کرد. استعداد او اتافقا همین جا کشف و به المپیادهای جهانی اعزام شد. جایزه و مدال گرفت و سال 73 او و هم‌گروهی‌های موفقی که دانش‌آموزانی دبیرستانی بودند، به دیدار رییس‌جمهوری وقت - هاشمی رفسنجانی - رفتند. وزیر وقت آموزش و پرورش (محمدعلی نجفی) خود استاد ریاضی دانشگاهی بود که مریم میرزاخانی بعدتر به آن راه یافت. مریم در دانشگاه شریف نیز مورد توجه بود و در آنجا نیز در عالی‌ترین سطوح امکان فعالیت داشت. پس هیچ غفلت و ناسپاسی (حداقل درباره این فقره خاص ) صورت نپذیرفت و خود او نیز در معدود گفت‌وگوها مانند مصاحبه با گاردین از این نظر شاکر بود.
به بیان دیگر تفاوت دارد با نوه جهان‌پهلوان تختی تا بپرسیم چرا بازمانده نماد جوانمردی باید در خارج از ایران زندگی کند یا فلان نویسنده و روزنامه‌نگار که از محیط خود دور و محروم شده‌ و در واقع او را از ایران طرد نکردند. صریح و روشن این که ریاضی در ایران مثل خیلی جاهای دیگر در دنیا سقف دارد و او از این سقف گذشته بود. رفتن او به خاطر ریاصی بود نه این که مثلا روسری بر سر نکند.
ایران ما هر قدر هم دیار هنر و ادبیات و سیاست و فرهنگ باشد سرزمین ریاضیات نیست و اگر نمی رفت اتلاف وقت و عمر یا حداقل توقف بود، چون جایی برای استفاده از این همه ظرفیت ذهنی نبود.
نهایت این بود که در دانشگاه شریف تدریس کند؛ در حالی که همچنان می‌توانست شکوفاتر شود و رفت و دستاوردهای علمی خود را نه به یک جامعه و یک دانشگاه که به جهان ریاضی ارایه داد. یادمان باشد ریاضیات مرز ندارد. اصلا بشریت مرز ندارد. مگر ما از دستاوردهای دانشمندان دیگر دنیا استفاده نمی‌کنیم؟
صریح تر این که اگر مریم اهل سوئد یا فنلاند یا هلند هم بود باز باید به آمریکا می‌رفت تا در دانشگاه‌هایی چون استنفورد و پرینستون تحصیل و تحقیق و تدریس کند و استعدادهایش بشکوفد و کشورش به آن ببالد و ایرانیان دیگر را راهنمایی کند.
به زبان دیگر مریم به آمریکا نکوچید بلکه به سرزمین ریاضیات رفت و اگر ریاضی‌دان و شیفته ریاضی به سرزمین ریاضیات نرود که برود؟!
پزشک جراح نبود تا بگوییم کاش در ایران می‌ماند و بیماران را درمان می‌کرد. نویسنده و روزنامه‌نگار نبود تا بگوییم کاش در ایران می‌ماند تا با الهام از محیط بنویسد. بهرام بیضایی نبود که بگوییم در استنفورد چه می‌کند. در حالی که باید در ایران باشد و بنویسد و فیلم بسازد.
سر و کار «نازنینِ مریم» با ریاضی بود و هر جای دیگر غیر از آنجا که می‌زیست و تدریس و تحقیق می‌کرد، ذهن او به این تعالی نمی‌رسید و این انتخاب، طبیعی بود و درست و می دانیم در دامان خانواده ای ملی پرورش یافته بود.
پدر او مهندس میرزاخانی یک ایران‌دوست نیکوکار است و در مؤسسه رعد و انجمن حمایت از یتیمان ایدز منشأ خدمات بسیاری است. بنا بر این از ایران هم نگریخت. کوچ او از سر اجبار بود اما اجبار به سبب جایگاه علمی و هیچ کس تقصیری در رفتن او نداشت و ایران همواره در قلب او ماند.
بخت با او یار بود که هم وزیر وقت آموزش و پرورش اهل ریاضیات بود و او را درک و شاید کشف کرد و هم مسؤول وقت المپیادها - حداد عادل- دانش‌آموخته فیزیک و از همان نوجوانی به او توجه شد و شاید مریم از کاشف خود – نجفی – خوش فرجام‌تر شد!
یک بار هم با نگاه مثبت بنگریم و این که دبیرستان فرزانگان و دانشگاه شریف چنین دانش‌آموز و دانشجویی را پرورش دادند و نقدی اگر هست این است که چرا برخی نمی خواهند این نهادها که می توانند چنین استعدادهایی بپرورانند بالنده تر شوند؟
ریاضیات محض در ایران سطحی دارد و اگر استعدادهای برتر بخواهند در این سطح محدود بمانند تلف می‌شوند و جایی برای بازدهی ندارند؛ در حالی که مهاجرت به بهترین مکان‌های علمی هم به نفع خودشان است و هم حتی کشور متبوع که بعدتر می‌تواند از این استعدادها در قالب‌های دیگر بهره ببرد.
هیچ یک از اینها به این معنی نیست که نگوییم مرگ «ذهن زیبا»یی به نام مریم میرزاخانی واقعه‌ای به غایت تراژیک و تلخ بود. یک افتخار جهانی را از دست دادیم اما موضوع او در قالب بحث فرار مغزها نمی‌گنجید چون قلب ریاضیات جهان در آمریکا می‌تپد و ریاضیدانی در سطح او نمی‌توانست نرود. کسی او را نفرستاد و طرد نکرد.
اواریستو گالوا ریاضی‌دانی فرانسوی نیز هنگام مرگ تنها 22 سال داشت اما دست‌نوشته‌های او مفهوم جبر را به شکل تغییر داد. او جان خود را در دوئل بی‌ارزش از دست داد و به یک تراژدی تبدیل شد.
مرگ مریم هم تراژیک بود ولی به خاطر جوانی و آیندۀ درخشان تری که در انتظار او بود نه به سبب مرگ در سرزمینی دیگر یا غریبانه و اتفاقا قانون اعطای تابعیت بر اساس مادر به خاطر آن تصویب شد که فرزند او از همسر غیر ایرانی هم ایرانی باشد اگرچه ظاهرا وقتی مجلس به دست عده ای دیگر افتاد دست کاری شد.
در هفتمین سال گرد درگذشت مریم میرزاخانی باید از نوع مواجهۀ پدر او با این رخداد تلخ هم گفت که واقعا بی نظیر بود. چرا که با عدد و رقم نشان داد بخشی از متولدان هر سال از هوش بالاتر و استعداد قابل توجهی برخوردارند و اگر مورد توجه و رسیدگی قرار گیرند کم از مریم او نیستند. 
این نوشته می‌خواست بگوید کوچ ابدی او تأسف‌بار است نه کوچ او از میهن به سرزمینی که از حیث ریاضیات سرآمد است و افتخارات بانو میرزاخانی به حساب ایران و ایرانیان گذاشته می شود.
مهرداد خدیر

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/805016/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ناسا از یک جنایت کیهانی پرده برداشت

دولت برای حذف 4 صفر از پول ملی لایحه داد

دکتر یونسی: اتمام پروژه های نیمه تمام دارای پیشرفت بالای 70 درصد در شمار اهداف سفرهای شهرستانی بنده است

چراغ احداث سایت پایگاه آتش نشانی و پاسگاه انتظامی برای 30 روستا در دهستان گرماب کیاسر روشن شد

حمله تند سلیمی به رئیس جمهور: پزشکیان هنوز از لباس نمایندگی مجلس خارج نشده/ جلوی قاچاق بنزین را بگیرید وگرنه در بیان درد مردم از شما خبره‌ترند

قطع گاز و برق 15 هزار ویلای خالی از سکنه طی روزهای گذشته

وان استپ فوروارد؛ سفری به دنیای نور و سایه

احتمال تعطیلی مدارس مازندران فردا یکشنبه 2 دی 1403

یرساخت‌های بندر امیرآباد تقویت می شود

نمره 20و میزبانی شایسته شرکت توزیع برق لرستان در مسابقات فوتسال وزارت نیرو /الگو برداری از خرم آباد برای مسابقات آتی

بومی­ سازی و بازسازی بیش از 6840 قطعه در نیروگاه شهید سلیمی نکا

استاندار مازندران در جریان سفر به چهاردانگه از ورودی ساری و سمنان به کیاسر بازدید کرد

مازندران از قطب‌های تکواندو کشور است

تولید 90 هزار قطعه نیروگاهی در نکا

تصاویر/ ادای احترام مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس مازندران به یادمان شهدای گمنام دانشگاه فرهنگیان بابل

دولت خواستار حذف 4 صفر از پول ملی شد

واحد پول ایران در آستانه تغییر + جزییات

“دوره گذار” از ریال به تومان

هم نشینی خبرنگاران بابلی با فرشتگان باب‌الحوائج + فیلم

هر یک تومان برابر 10 هزار ریال و معادل 100 پارسه

حذف 4 صفر از پول ملی/ واحد پول ایران «تومان» می‌شود

مازندران باید 4 قهرمان جدید تکواندو به کشور معرفی کند

کمپ ورزشی تیم های ملی در مازندران ساخته می شود

تحویل 2 پرنده شکاری توسط دوستداران حیات وحش مازندران

ادارات و صنایع در اجرای راهیان نور همراهی کنند

پول می‌دهند و تخلف می‌کنند/ نباید به اوج ساخت و ساز مسکن در اوایل دهه ٩٠ برگردیم

ساختمان های ناخوش فرم دهه ٩٠ مجوز ساخت گرفتند| برای شهرسازی پول می‌دهند و تخلف می‌کنند

سقف‌زنی شاخص کل بورس در اولین روز زمستان+ اینفوگرافیک

عملکرد سوادآموزی در مازندران مطلوب است

تربیت معلم تراز انقلاب اسلامی رسالت بزرگ دانشگاه فرهنگیان است

پیش بینی آب و هوای مازندران برای فردا یکشنبه 2 دی 1403: صاف تا قسمتی ابری

بارش پراکنده برف و باران مهمان نیمه غربی مازندران

عارف: 50 درصدی که در انتخابات شرکت نکردند نباید از دست بروند / اگر کشور بخواهد نجات یابد، راهی جز حاکمیت گفتمان اصلاحات ندارد

پروازهای بغداد به کیش، 48 سورتی

تسهیل و تسریع در فرایند ثبت شرکت ها در کیش

استقبال چشمگیر تئاتری ها از پنجمین دوره جشنواره ملی تئاتر کوتاه کیش

ای در درون جانم و جان از تو بی خبر

شعرخوانی زیبا از سوگل مشایخی

انتشار کتاب «روانکاوی و انقلاب»

کار پژوهش و تحقیقات در کنار روحیه ایثارگری چالش‌ها را برطرف خواهد کرد

اختتامیه جشنواره شهید پیشرفت یادبود شهید «محمدحسین رمضانخانی» برگزار شد

اولین مرکز خصوصی دیالیز استان سیستان و بلوچستان افتتاح شد

تجلیل استاندار سمنان از همسر والامقام سردار شهید «سید رضی موسوی»

اردوی درمانی، آموزشی و فرهنگی ویژه جانبازان اعصاب و روان برگزار می‌شود

یلدای رویا بی امید گذشت

درخشش هنرمندان مازندران در پانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر بسیج «سودای عشق»

هواشناسی مازندران 24 ساعت آینده | پیش بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا یکشنبه 2 دی ماه 1403

دی کاپریو در فیلم بعدی با دیمین شزل می‌راند؛ یک موتورسیکلت‌ سوار عاصی

آوار برف روی ماشین های جاده چالوس + فیلم

مدارس مازندران فردا 2 دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس مازندران فردا دوم دی 1403